marazzi_logo

Marazzi

Marazzi je osnovan kao porodična firma 1935. godine u Sassuolu, Italija. Danas je pojedinačno najveći svetski proizvođač. Ima proizvodne pogone u Italiji, Španiji, Rusiji, SAD i istočnoj Evropi. Prisutan je u preko 140 zemalja sveta i danas je deo najveće svetske grupacije za proizvodnju svih vrsta podnih obloga „Mohawk Industries“ koja ima preko 35.000 zaposlenih.

Tehnologije

Marazzi je od svog početka posvetio veliku pažnju istraživanju i razvoju tehnologije kao i dizajnu i zaslužan je za mnoge inovacije koje su pomerale granice u industriji keramičkih pločica. Zato se slobodno može reći da je istorija keramičkih pločica usko povezana sa istorijom Marazzija.

Među brojnim patentima, najvažniji su Monocottura (pečenje pločica i glazure u jednom prolazu) koja je danas najrasprostranjenija tehnologija proizvodnje u svetu, Firestream (glazirane pločice sa osobinama prirodnog granita), kristalizovana granitna keramika.

Granitna keramika

Marazi proizvodi granitnu keramiku od 1950. godine. Prvi u sektoru ostvaruje saradnju sa arhitektama i modnim dizajnerima u dizajnu pločica. Prvi proizvodi 3D pločicu, pločicu velikog formata 60×60 (kasnije i 60×120), prvi osniva proizvodnju u inostranstvu. Među prvima uvodi kontinualnu proizvodnju. Dobio je veliki broj nagrada od strane različitih udruženja arhitekata, dizajnera, kao i priznanja za industrijski razvoj.

Pločice velikih dimenzija

Danas proizvodi pločice svih vrsta, od formata 1×1 cm do 160×320 cm, uvek koristeći najkvalitetnije materijale i stalno investirajući u novitete i proizvodne pogone koji su prilagođeni očuvanju prirode. Poseduje LEED, Greenguard i Ecolabel sertifikate.

Proizvodi Marazzi svojim dizajnom, rafiniranim izborom boja i širinom programa omogućavaju da se dobiju prijatni ambijenti u kojima se ljudi lepo osećaju, dok sa druge strane. Tehnološki superiorne kolekcije omogućavaju korišćenje u svakom prostoru i mogu da odgovore zahtevima najkomplikovanijeg projekta.

Marazzi istorijat kompanije

1950. Počela je automatizacija proizvodnje zahvaljujući novoj tehnologiji tunelskih peći.

1952. godine Marazzi počinje sa proizvodnjom granitne keramike.

1958. stvorena je prva dizajnerska kolekcija.

1960 Godina.

Prva saradnja arhitekata i proizvođača keramike – Arhitekte Gio Ponti i Alberto Rosselli dizajnirali su “Triennale”, pločicu koja ima 4 krive I 4 ugla koja je bila predstavljena na Trienalu u Milanu.

1970. Uspostavljena je saradnja sa modnim dizajnerima kao što su Biki, Forquet I Paco Rabanne koji su dizajnirali Alta Moda kolekciju za Marazzi.

1974. U vreme širokog eksperimentisanja i tehničkih inovacija, nastaje trodimenzionalna pločica koju je dizajnirao Nino Caruso.

1974. Počinje primena revolucionarnog patenta Monokotura koji podrazumeva istovremeno glaziranje i pečenje pločica što ubrzava proces proivodnje, a ovaj patent kasnije postaje najrasprostranjenija proizvodna tehnologija na svetu.

1975. Marazzi prvi proizvodi pločicu velikih gabarita 60x60cm, a kasnije i 120x60cm.

1982 Godina.

Prvi u sektoru započinje proizvodnju pločica van teritorije Italije, i to najpre u Americi i Španiji, a potom i u Rusiji, Kini i Francuskoj.

1983. Marazzi, prvi put u svetu postaje poznat po jednobojnim pločicama pomoću kojih su arhitekte imale veću slobodu u oblikovanju prostora.

1985 – Osmišljen je novi patent – ENDURO – glazirane podne pločice koje su imale sve osobine granitne keramike i na koje je davana garancija. Do tada su se za velike javne prostore proizvodile samo zidne glazirane pločice, jer bi se glazura sa podnih pločica usled habanja lako oštetila.

1987 – Osniva se dizajn centar „Il Crogiuolo R&D“ u kome su dizajneri crtali po pločicama, stvarajući dekor pločice, a neki od tih dizajnera imali su i svoju kolekciju (seriju) pločica.

Keramičkim pločicama dekorativno su se oblagale fasade različitih arhitektonskih objekata.

2005 Godina.

Marazzi je osvojio prestižnu nagradu u kategoriji „Komercijalne arhitekture“, pošto je stvorio „staklenu“ fasadu koristeći pločice od porcelana 60×60 iz kolekcije SistemT-Cromie

2007. – Uveo je, među prvima, izuzetno fleksibilan proces proizvodnje na kontinuiranoj traci koja ubrzava proces proizvodnje i gde se keramika seče na kraju linije na željene formate, pre pečenja, između ostalog i na format 120x120cm. Na liniji je instalirana najduža peć u „keramičkom distriktu“, a cela linija ima veliku mogućnost reciklaže.

null

www.marazzi.it

null

GALERIJA

Ovde možete pronaći inspiraciju za uređenje vašeg prostora

null

LEMIT PONUDA

null

360°

Marazzi showroom